‘Simp@ti Bukan Ber3rti Menerlma Masvk Etnlk R0hingya Ke Mal4ysia’ – Profesor UPM.

KUALA LUMPUR– Tidak semestinya per4saan simp@ti kepada etnik R0hingya perlu diterjemah kepada kesediaan menerima masuk mereka ke negara ini.

Pensyarah Fakulti Bahasa dan Komunlkasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr. Abdul Muati Ahmad berpandangan, tiada pihak yang memb3nci pel4rian R0hlngya ini apatah lagi bagi beragama Isl4m.

“Secara umumnya rakyat Malaysia bersimp@ti dengan nasib mal4ng menimpa masyarakat R0hlngya seperti mana kita bersimp@ti kepada rakyat Palestin, Bosnia, Vietnam, Uyghur, K4shmir, Syria dan lain-lain lagi.

“Tetapi tidak bermakna simp@ti itu perlu diterjemahkan kepada kesediaan menerima mereka masuk ke negara kita,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook rasminya.

Beliau berkata, simp@ti kepada etnik berkenaan ibarat bersimp@ti melihat melaratnya hidup para gelandangan di ibu kota.

“Kita sanggup memberi derma dan sedekah untuk membantu gelandangan ini tetapi tidak bersedia mempelawa mereka datang tingg4l di rumah kita.

“Kenapa? Kerana rumah kita adalah untuk kaum keluarga kita. Sama jugalah halnya dengan pel4rian R0hingya ini,”katanya.

Dr Abdul Muati berkata, atas dasar perikemanusiaan dan persaudaraan Islam, rakyat Malaysia sedia membantu mereka malah telah pun berbuat demikian.

“Kita sokong mereka dalam persidangan dan forum diplom4tik antarabangsa. Kita hantar bantuan material ke tempat mereka di sempadan Myanmar dan Bangladesh.

“Kita pun sudah menerima kemasukan mereka ke negara kita. Di Selayang saja kita terima 3,000 pelarian walhal Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dapati lebih 14,000 sudah menyusup masuk dan tinggal di sana.

“Itu belum lagi kawasan-kawasan lain di negara ini. Entah berapa puluh ribu sudah masuk ke negara kita ini,” katanya.

Beliau turut mempersoal apakah peranan Malaysia dalam 1su R0hingya selama ini tidak mencukupi.

“Apakah tidak cukup bantuan dan sokongan yang kita berikan selama ini? Apakah tidak cukup kemanusiaan lagikah sikap kita ini?

“Saya kira apa yang kita berikan sudah memadai. Jangan mengharapkan lebih lagi. Kita sendiri pun menghadapi dvgaan berat akibat cov1d-19 ini. Rakyat kita sendiri sedang menghadapi kepayahan,” katanya.

Tambahnya, negara akan berdepan dengan keadaan ekonomi tidak menentu bagi pasca pandemik cov1d-19

“Malaysia bukan negara kaya. Rakyat Malaysia bukan semuanya mewah.

Ramai terkesan dengan pandemik ini.

“Berilah ruang untuk kami memulihkan keadaan hidup kami dulu. Utamakan rakyat sendiri. Malaysia adalah untuk orang Malaysia,”katanya.

Katanya lagi, mereka yang menjadi tek0ng, orang tengah atau b@rua dalam membawa masuk pel4rian dan pendatang har4m ini hendaklah dianggap sebagai pengkhi4anat dan dihukvm setimpal termasuk dilucvtkan kerakyatan Malaysia.

“Malaysia tak perlukan pengkhi4nat,” katanya.

Sumber: Rentas7.com/cempedakcheese via soya lemon