“Tanpa Anda Sedari,” 8 Tempat Ini Ada Banyak Kvman

MIKROORGANISMA, bakteria dan virus ada di hampir semua tempat tidak kira di bilik tidur, pejabat, kenderaan awam termasuk kereta anda sendiri!

Bagaimanapun kita patut rasa beruntung kerana 99 peratus daripada kuman itu tidak mendatangkan bahaya namun satu peratus lagi yang boleh mendatangkan kebimbangan kerana ia mampu menyebabkan pelbagai penyakit seperti batuk, cirit-birit hingga membawa kematian.

Kita semua tahu tempat seperti tandas, hospital mempunyai jumlah kuman yang sangat tinggi namun ada beberapa tempat lain sering kita sentuh dan tanpa disedari ada bakteria berbahaya.

1. Paip air

Bahagian hujung paip air yang diperbuat daripada besi merupakan magnet bagi kuman. Air yang mengalir akan membuatkan permukaannya lembab, sesuai untuk pertumbuhan bakteria.

Kita yang sering menyentuh hujung paip dengan tangan kotor ketika membasuh pinggan atau mencuci ikan dapat membuatkan pembiakan bakteria lebih cepat.

Ini melalui pembentukan dinding kuman yang disebut potagen yang membiak di hujung kepala paip. Bagi menjaga kebersihannya, buka kepala paip dan rendam dalam sabun sebelum dibersihkan.

Kuman yang dipanggil potagen boleh membiak di hujung kepala paip.

2. Tempat letak pinggan

Kajian mendapati terdapat lebih daripada 500,000 bakteria di tempat letak pinggan dan jumlah itu 1,000 kali lebih banyak daripada tempat duduk tandas.

Sebaik-baiknya, sentiasa bersihkan tempat cuci pinggan dan jangan sampai tunggu tumbuh kulat untuk dicuci!

3. Kain lap pinggan

Biasanya kita akan menggunakan kain khas untuk mengelap pinggan yang basah dan jarang mencucinya kerana menganggap ia tidak kotor tetapi tahukah anda, ia juga tempat kegemaran kuman membiak!

Kajian terhadap ratusan rumah di Amerika Syarikat mendapati tujuh peratus kain lap di dapur tercemar dengan bakteria dipanggil methicilin resistant staphylococcus aureus selain mengandungi E.coli dan bakteria lain.

Bakteria ini sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan jangkitan pada kulit. Sebaik-baiknya basuh kain pengelap pinggan anda dua kali seminggu serta gunakan air panas dan cecair pembersih khas bagi membunuh kuman.

4. Papan kekunci komputer

Kekunci komputer boleh menjadi lokasi kuman berkumpul.

Secara umumnya, bakteria yang hidup di kulit kita termasuk kuku, tangan boleh berpindah ke papan kekunci komputer (keyboard).

“Makan sambil menggunakan keyboard merupakan salah satu penyebab pencemaran bakteria,” kata penyelidik seperti dilaporkan dalam International Journal Enviromental Research and Public Health.

Selain membersihkan meja kerja anda, jangan lupa untuk bersihkan peralatan pejabat yang sering disentuh termasuk keyboard. Mencuci tangan atau menggunakan hand sanitizer boleh membantu.

5. Telefon

Kajian mendapati telefon anda mengumpul banyak kuman dan mikroorganisma lain. Tidak hanya di telefon, tetapi banyak gajet lain turut terdedah kepada pembiakan kuman.

Sebaik-baiknya, sering lap telefon anda menggunakan kain bersih atau elak meletakkan ia ditempat terbuka serta membawanya ke tandas.

Vakum mengumpul banyak kotoran. 

6. Vakum

Vakum mungkin membersihkan lantai rumah anda tetapi peralatan itu pula yang mengumpul banyak kotoran. Setiap kali selepas selesai menggunakan vakum, sebaiknya bersihkan bekas pengumpul sampah.

7. Papan pemuka kereta

Bahagian papan pemuka kereta adalah tempat paling banyak kuman dalam kenderaan. Kuman itu ‘bertandang’ menerusi lubang penghawa dingin dan kebanyakannya melekat di dashboard. Rajin-rajinlah mengelap ya?

8. Tempat letak sabun

Hampir 25 peratus tempat letak sabun di tandas tercemar oleh bakteria. Sabun yang tercemar bakteria memang kedengaran pelik, tetapi itulah realitinya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @RoseMerah

Sumber : mStar

PERHATIAN: Pihak Rose Merah tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Merah juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.