“Alangkah Indah Bila Dapat Putar Balik Masa Yang Lalu..” Dr Say K0ngsi Cerita ‘Pernah Bod0h’

Doktor viral dan hos, Dr Say Shazril menyatakan dia pernah membuat keputusan terburu-buru sehingga mengalami kerugian yang besar.

Bukan sekali, namun pengacara Tanya Doktor ini mendakwa pernah ‘ditipu’ dua kali akibat perniagaan MLM sehingga RM10,000 hangus!

“Topik : Saya Pernah Bodoh

“Walaupun sy doktor sy masih seorang manusia yg tak lari daripada membuat tindakan melulu. Sy pernah ingat tindakan dungu yg sy lakukan dalam hidup yakni join MLM (multilevelmarketing) bukan satu ye tuan puan malah 2 organisasi. Satu waktu sy belajar di India bayar RM4,000 untuk bisnes SMS, yg ni tak sampai sebulan punah sebab sy tak boleh relate & brain nak cari perniagaan lain tuk gunakan servis SMS ni. Burn dah RM4,000 kat situ.

“Kononnya belajar daripada kesilapan, sy join satu lagi organisasi bayar RM6,000. Kali ni bisnesnya stemcell. Sy ingat “cun lah produk kesihatan, berkait rapat dengan aku ni”. Tup tap modus operandi utamanya cari downline instead of jual produknya. Berusaha sy cari kawan yg hado-hado dalam contact phone sy ajak berjumpa namun semua macam dapat “menghidu” agenda sy. Burn dah RM6,000 kat situ,” kongsinya.

Akur akan kesilapannya, bapa kepada seorang anak ini turut menasihati individu lain agar membuat kajian terlebih dahulu sebelum melabur dalam apa jua perniagaan.

“Kalau sy dapat putar balik masa, sy lempang diri sy tu kasi terduduk kerana melulu “membakar” RM10,000 yg sy boleh buat downpayment rumah ketiga tapi pengalaman mematangkan kita. Sy tahu kerugian sy ciput berbanding mereka yg berbisnes di luar sana akan tetapi niat sy hanyalah berkongsi kebodohan sy moga anda tidak jadi seperti sy.

“Sebelum venture into something at least bacalah sikit mengenai perniagaan tu, modus operandinya, risikonya. Janganlah dikaburi dengan tesimoninya, nombor-nombornya, kemewahan orang2nya. To be honest what comes easy won’t last & what lasts won’t come easy,” tulisnya panjang lebar.

 

View this post on Instagram

 

Topik : Saya Pernah Bodoh Walaupun sy doktor sy masih seorang manusia yg tak lari daripada membuat tindakan melulu. Sy pernah ingat tindakan dungu yg sy lakukan dalam hidup yakni join MLM (multilevelmarketing) bukan satu ye tuan puan malah 2 organisasi. Satu waktu sy belajar di India bayar RM4,000 untuk bisnes SMS, yg ni tak sampai sebulan punah sebab sy tak boleh relate & brain nak cari perniagaan lain tuk gunakan servis SMS ni. Burn dah RM4,000 kat situ. Kononnya belajar daripada kesilapan, sy join satu lagi organisasi bayar RM6,000. Kali ni bisnesnya stemcell. Sy ingat “cun lah produk kesihatan, berkait rapat dengan aku ni”. Tup tap modus operandi utamanya cari downline instead of jual produknya. Berusaha sy cari kawan yg hado-hado dalam contact phone sy ajak berjumpa namun semua macam dapat “menghidu” agenda sy. Burn dah RM6,000 kat situ. Kalau sy dapat putar balik masa, sy lempang diri sy tu kasi terduduk kerana melulu “membakar” RM10,000 yg sy boleh buat downpayment rumah ketiga tapi pengalaman mematangkan kita. Sy tahu kerugian sy ciput berbanding mereka yg berbisnes di luar sana akan tetapi niat sy hanyalah berkongsi kebodohan sy moga anda tidak jadi seperti sy. Sebelum venture into something at least bacalah sikit mengenai perniagaan tu, modus operandinya, risikonya. Janganlah dikaburi dengan tesimoninya, nombor-nombornya, kemewahan orang2nya. To be honest what comes easy won’t last & what lasts won’t come easy.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Tiada kejayaan datang bergolek dengan mudah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @RoseMerah

Sumber : Instagram Dr Say

PERHATIAN: Pihak Rose Merah tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Rose Merah juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.